Beiaardschool op bezoek

Leerlingen Nederlandse Beiaardschool in Bathmen
“Sprankelende klokkenklanken over Bathmen”

Op zaterdag 9 oktober 2010 hebben zes leerlingen van de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort en hun twee docenten Frans Hagen en Henk Verhoef het carillon in de kerktoren van Bathmen bespeeld. Terwijl Rien het “Rondo voor Monnickendam” speelde werden opmerkingen gemaakt als: “klinkt mooi ” en “leuk stuk”. De leerlingen en leraren waren allen zeer te spreken over ons 2,5 octaafs instrument.

 P1090590 (2)  Aviva gaat volledig op in haar spel (2) Onder het toeziend oog van Jan speelt .....
bezoek Beiaardschool  Aviva gaat op in haar spel  onder toeziend oog van Jan

Iedereen was op zijn eigen manier vol van verwondering en bewondering over het instrument . Kreten die geslaakt werden door de (aankomende) beiaardiers waren: “Gepolijst”, “Sprankelend”, “De lange klanken geven het een moderne uitstraling”, “Het klinkt zangerig en dat komt door de ruime uitklinktijd van de klokken”, “Het klinkt gewoon”, “Een mild spelletje”, “Het is een heel mooie beiaard”, Ook viel de rust in het klankbeeld op , die mede bepaald wordt door de middentoonstemming

Vanwege het overlijden van Willem Vogel werden door een aantal beiaardiers stukken van deze nestor van de Nederlandse kerkmuziek gespeeld, zoals “Wij moeten Gode zingen”.

Beiaardier Jan Achterkamp genoot met volle teugen van zoveel lofprijzingen. Tenslotte is hij degene die op de beiaardschool en in heel Nederland de kleine lichte beiaard promoot. Koster én maker van die prachtige speelcabine, Gerrit Ruiterkamp had voor de gelegenheid de kerk opengesteld. Tijdens de koffie na afloop kwam de opmerking : “Een minachting voor een kleine beiaard is niet nodig” en “Je krijgt er ideeën van “.

Jan heeft de toekomstige beiaardiers, waaronder twee vrouwen, geënthousiasmeerd. Ze spraken uit dat ze nog graag een keer langs zouden willen komen om van dit carillon te genieten. Jan Achterkamp gaat binnenkort naar de Beiaardschool om een gastcollege te geven.

Al met al een inspirerende middag in een mild najaarszonnetje.