Schoolproject

 

De opzet van het schoolproject
In 2012 heeft onze beiaardier Jan Willem Achterkamp voor de basisscholen in Bathmen en Loo een schoolproject opgezet over het carillon. Het doel is om de leerlingen op jonge leeftijd kennis te laten maken met ons carillon. 
Ter voorbereiding is voor de leerlingen een boekje gemaakt met als titel ‘De klokken van Bathmen’. Aan de hand van het boekje kunnen leerkrachten een lesdeel besteden aan het interessante onderwerp, om daarna op een middag een paar uur op bezoek te komen.
 
Toelichting
Onder begeleiding gaan groepen van 6 kinderen via de oude wenteltrap in de hal van de toren naar boven. Op de eerste etage geeft de beiaardier een korte toelichting over het ontstaan van het klokkenspel, en tevens is daar het oude torenuurwerk te bezichtigen.
Via een volgende rechte trap bereikt men de etage met speelcabine en stokkenklavier, dat met draden in verbinding staat met de klokken van het carillon. Via de volgende trap bereikt men de etage waar behalve de klokken van het carillon, ook de grote kerkklokken hangen.
  IMG_3902b
Uitvoering
Het eerste bezoek van leerlingen was op maandag 23 april 2012. Daarna is het schoolproject met 
enthousiasme voortgezet, en in navolging van de Dorpsschool brengen ook leerlingen van ‘de Rythmeen’ en vanaf 2016 ook de Looschool een bezoek aan het carillon. De toren wordt beklommen, en beiaardier Jan Achterkamp vertelt over carillon en speeltafel. Tevens laat hij horen dat niet alleen klassieke muziek, maar ook eigentijdse muziek gespeeld kan worden. In de kerk worden de muurschilderingen en het orgel getoond. Intussen is er ook tijd voor het maken van tekeningen.
IMG_4960b
Enkele tekeningen uit 2016