Bericht van beiaardier

 

Brussel 2016, Bathmense Beiaard geroemd

Bij het Nyenrode symposium in 2015 raakte Luc Rombouts, een prominent uit de internationale beiaardwereld, dermate onder de indruk van de Bathmense Beiaard, dat hij mij uitnodigde het verhaal te presenteren tijdens een z.g. Inspiratie dag in Brussel op 22 april 2016.
De bijeenkomst, georganiseerd door de Stichting Unesco en Beiaardcultuur,  vond plaats in het Federaal Parlement. Daar heb ik verteld over onze concerten en over de wijze waarop we de kinderen kennis laten maken met het carillon.

   
Nyenrode 2015
Ter gelegenheid van 100 jaar klokken over Nyenrode is door universiteitsbeiaardier Jan Willem Achterkamp een symposium georganiseerd op zaterdag 21 november 2015 onder de titel: 
“Een toekomstvisie voor de Nederlandse beiaardcultuur en daarbuiten. Mogelijkheden voor de kleine, lichte beiaard”.  Op het symposium heeft onze voorzitter Henk Jansen een presentatie gegeven over de Bathmense Beiaard.
 
Frankrijk 2015
Op uitnodiging van de ‘l’Association du Carillon Rhônalpin, werden in juli 2015 vijf concerten gegeven. Ik bespeelde carillons in Annecy, Lyon, Neaux, Tanninges en Romans sur Isère.  Het ontroerende instrumentje van Neaux met z’n 12 klokken is zonder meer het kleinste dat ik ooit bespeeld heb (zie foto). Daarentegen had ik op het stadhuis van Lyon maar liefst 62 klokken ter beschikking.
Alle instrumenten,   gemaakt door de Franse klokkengieter Paccard, kenmerken zich door een buitengewoon fraaie  en karakteristieke klank.
20150712_200014  jan-willem-achterkamp-au-clavier-dans-le-clocher-de-l-eglise-photo-andre-colombat