2017 Onderscheiding

 Gefeliciteerd!

We zijn verheugd te kunnen melden dat de penningmeester van de Stichting Bathmense Beiaard op 8 oktober 2017 is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De daarbij horende onderscheiding werd opgespeld door de burgemeester van Deventer, Andries Heidema. In de toelichting bleek dat Tonny al vele jaren actief is, niet alleen in de Kerkelijke Gemeente, maar ook bij de Stichting Windkorenmolen de Leeuw, de Muziekkring Bathmen, en sinds kort ook bij de Stichting Bathmense Beiaard. Het concert van jeugdige musici in de Dorpskerk was een prachtige gelegenheid om Tonny te huldigen.

 

 

Chevalier’ voor een ridder.

Tijdens de jaarlijkse donateursdag op zaterdag 4 november heeft beiaardier Jan Willem Achterkamp het speciaal voor Tonny in ‘t Hof gecomponeerde muziekstuk voor carillon ten gehore gebracht. De onderscheiding van Tonny was de aanleiding voor deze compositie met als naam ‘Chevalier’ (ridder in het frans). Jan omschrijft het stuk als volgt: “Het is een Rhapsodisch  verhalend stuk geworden, waar iedereen op zijn eigen wijze naar kan kijken/luisteren, gelijk het leven zelf. Alle thema’s ontspringen als het ware aan de bron van twee tonen. De H en de F uit de naam Hof. Dit wordt ook wel het kiemcelprincipe genoemd. Het stuk eindigt zoals het begon: Een regendruppel, die verdampt en weer tot regendruppel wordt (Gallico)”.
Nadat voorzitter Henk Jansen de plannen voor het 10 jarig bestaan in 2018 had verteld werd de partituur door Jan aan Tonny overhandigd. Jan vertelde hoe hij het vele vrijwilligerswerk van Tonny in het stuk heeft verwerkt. Ook deze keer was het een verrassing voor Tonny in ’t Hof, die penningmeester is van de Stichting Bathmense Beiaard. Met zijn dochter en de donateurs heeft hij vervolgens op het kerkplein genoten van deze première. Jan Willem Achterkamp is naast dorpsbeiaardier in Bathmen ook stadsbeiaardier van Deventer. Voor het oudste Hemony-carillon van Nederland in de Lebuinustoren te Deventer schreef hij o.a. ‘Pentameter’. ‘Chevalier’ is de jongste telg van de vele stukken die Jan heeft geschreven voor het jongste Hemony-carillon van Nederland in Bathmen.