Internationale Dag van de Vrede

Bericht van de Stichting Bathmense Beiaard, 15 september 2019.

21 September – Internationale Dag van de Vrede.

Zaterdag 21 september zal onze eigen beiaardier Jan Willem Achterkamp in zijn tweewekelijke bespeling van het carillon aandacht schenken aan de Internationale Dag van de Vrede. De bespeling vindt plaats van 11:00 tot 12:00 uur.
Peace Day. De ‘Internationale Dag van de Vrede’ (International Day of Peace) is een door de Verenigde Naties uitgeroepen jaarlijkse dag voor aandacht voor de vrede. Het doel is een wereldwijde dag van wapenstilstand en geweldloosheid.

De ‘Internationale Dag van de Vrede’ werd voor het eerst vastgesteld in 1981 (resolutie 36/67), samenvallend met de openingssessie van de Algemene Vergadering, ieder jaar in september. Sinds 2001 vindt de dag jaarlijks plaats op 21 september (resolutie 55/282). Dit jaar is het 100 jaar geleden dat Andrew Carnegie overleed. Deze staalmagnaat was eveneens filantroop en pacifist. We kennen zijn naam van de legendarische Carnegiehall in New York.

Minder bekend, maar wel dichter bij huis is het feit dat hij in 1914 het Vredespaleis in den Haag financierde. Zijn motto was “ Vrede door Recht”.
Deze frase inspireerde de componist J.J.H. Van Rosmalen tot het componeren van de Mr. Andrew Carnegie’s Peace March.
Tijdens de bespeling. zal dit werk klinken op het Bathmense carillon.
Verder hoort u Ein bisschen Frieden, Dona nobis pacem , Give peace a chance , Imagine, sing a song for the peace etc. 

Een mooi moment om in het dorp even bij deze dag stil te staan en te luisteren naar deze vredesmelodieën.

J.W. Achterkamp, beiaardier