Schoolproject

 

De opzet van het schoolproject
In 2012 hebben we met de beiaardier Jan Willem Achterkamp een project opgezet voor leerlingen van groep zes van de basisscholen in Bathmen en Loo. Het doel is om de leerlingen op jonge leeftijd kennis te laten maken met het carillon. Daarvoor is
een boekje gemaakt met als titel ‘De klokken van Bathmen’. Aan de hand van het boekje kunnen leerkrachten ’n lesdeel besteden aan het interessante onderwerp, om daarna op een middag een paar uur op bezoek te komen. Het carillon bevindt zich in de toren van de Dorpskerk, en de klokken van het carillon hangen naast de grote klokken.

Het eerste bezoek was op maandag 23 april 2012. Daarna is het schoolproject met enthousiasme voortgezet, en in navolging van de Dorpsschool brengen ook leerlingen van ‘de Rythmeen’ en vanaf 2016 ook ‘de Looschool’ een bezoek.
 
Toelichting
Een grote groep leerlingen wordt opgedeeld in kleinere groepen. Elk groepje heeft een begeleider die tijdens de rondleiding uitleg geeft:

– het gebouw wordt zowel buiten als binnen bekeken,
en bijzonderheden zoals de betekenis van de muurschilderingen worden besproken

– binnen wordt ook uitleg gegeven over het kleine kistorgel en het grote kerkorgel,
en verteld wordt hoe een orgel werkt

– in de toren wordt uitleg gegeven over het oude torenuurwerk en het carillon.

  IMG_4960b
Toren en carillon
in de hal is een klein deurtje en daarachter is een oude wenteltrap. Op de 1e etage is het oude torenuurwerk te bezichtigen. Ook geeft de beiaardier hier een korte toelichting over het ontstaan van het klokkenspel (carillon). Met e
en volgende rechte trap bereikt men de 2e etage met speelcabine en stokkenklavier. De toetsen van het stokkenklavier zijn met draden verbonden met de klokken van het carillon. Hier kan de beiaardier laten horen dat niet alleen klassieke muziek, maar ook eigentijdse muziek gespeeld kan worden.
Via de volgende trap bereikt men de 3e etage waar naast de grote klokken de kleinere klokken van het carillon hangen.
IMG_3902b