Techniek in de toren

De speelcabine
Na de installatie van het carillon in 2008 stond de speeltafel met stokkenklavier open en zeker niet stofvrij op de tussenvloer. De toenmalige koster Gerrit Ruiterkamp heeft in zijn vrije tijd o.a. een complete speelcabine met verlichting, verwarming en ramen gebouwd, zodat de beiaardier ook in de koude perioden comfortabel kan spelen.
In 2015 is de waardering voor al het werk uitgedrukt door middel van een gedenkplaat op de speelcabine.
Het zitcomfort is verder verhoogd door onze dorpsgenoot Herman Bronsvoord, die de bank van een prachtige leren zitting heeft voorzien.

bespeling Jan + bezoek Eijsbouts 9-3-09 023

Videoweergave
Bij concerten en andere evenementen bespeelt onze beiaardier het stokkenklavier dat zich in de speelcabine in de toren bevindt. In de speelcabine hebben we een videocamera bevestigd die in verbinding staat met een TV scherm beneden op het plein, zodat het publiek kan meegenieten van de creatieve inspanningen van de beiaardier.

IMG_0851

Communicatie bij evenementen
Bij concerten is het noodzakelijk om goed met de beiaardier te kunnen communiceren. Tot voor kort gebruikten we een draadloos system bestaande uit een centrale met 2 telefoons en 2 draadloze ‘headsets’, waarbij we met kunstgrepen de door dikke muren beperkte ontvangst toch konden realiseren. De beiardier heeft op basis van wensen en mogelijkheden geadviseerd om een professioneel systeem te gebruiken. Het verheugd ons te kunnen melden dat we dank zij extra gelden een professioneel communicatiesysteem aangeschaft hebben.

P1030079

Mini-expositie
Het carillon is geplaatst in de toren. De toegang is in de hal van de toren. Achter een oud houten deurtje is een eiken wenteltrap die uitkomt op een tussen-etage. Hier begint een rechte trap die uitkomt bij de etage van de speelcabine. Voor onze bezoekers willen we op de tussen-etage informatie tonen en toelichting kunnen geven over het carillon. Tevens is hier het oude torenuurwerk geplaatst.

IMG_4900b

Torenuurwerk uit 1908 gerestaureerd.
Het uurwerk is in december 1908 geleverd door de firma Eijsbouts uit Asten voor 675 gulden. Toen het mechanische uurwerk werd vervangen door een elektrisch aangedreven uurwerk werd het onderhoud gestaakt en raakte het uurwerk in verval. Het uurwerk stond in de weg toen in 2008 een speeltafel met cabine gebouwd moest worden voor het carillon. Onze dorpsgenoot Fred Pool heeft het uurwerk gedemonteerd en overgebracht naar zijn garage. Samen met Bert van Beem en Eddy Nijhof heeft hij een knappe restauratie uitgevoerd. Heel veel uren zijn besteed aan het schuren, polijsten, lakken en in de olie zetten van de vele onderdelen waaruit het uurwerk bestaat.

FredBertIMG_3112
Nu blinkt en loopt het uurwerk weer als vanouds. Daarna hebben Fred en Bert, samen met Harry ter Horst en Piet Rademakers, het uurwerk naar de eerste verdieping van de kerktoren gebracht. Na montage is hier het prachtige historische uurwerk te bezichtigen. Het uurwerk is ook geregistreerd bij de Stichting tot behoud van het Torenuurwerk en in hun databank opgenomen, zie http://www.torenuurwerk.nl/
uurwerkIMG_0565