2018 Adieu en Welkom

Adieu en welkom in de toren van Bathmens Dorpskerk

Gepubliceerd op 16 oktober 2018 | door redactie Bathmense Krant

Door Evert van de Weg.

(Foto: Otto Westra.)

BATHMEN – Maandag 15 oktober werd er een bescheiden feestje gevierd in de Bathmense Dorpskerk. Na vele jaren trouwe dienst werd afscheid genomen van Henk Jansen, voorzitter van de Stichting Bathmense Beiaard. Vanaf het allereerste begin was hij nauw betrokken bij de komst van het carillon in de Bathmense kerktoren en hij werd dan ook de eerste voorzitter.Samen met de latere beiaardier Jan Willem Achterkamp speelde hij een grote rol in de realisatie van het carillon, dat in 2008 een feit werd. Henk Jansen werd met vrouw hartelijk welkom geheten door secretaris Harry ter Horst en een groep bestuursleden en trouwe supporters van het carillon. Wat later begaf de groep zich in de toren richting carillon. Daar kregen de nieuw aantredende bestuursleden Lia Jager en Harry Borninkhof bij wijze van overdracht deskundige uitleg van Henk Jansen over het carillon, het samenspel met de kerkklokken en de acties van het bestuur om het carillon blijvend in het centrum van de belangstelling in Bathmen te houden. Zo worden de leerlingen van alle Bathmense basisscholen uitgenodigd om in de toren het carillon te komen bekijken en te beluisteren, waarbij uitleg over de werking van het carillon wordt gegeven.

Daarna was het de beurt aan beiaardier Jan Willem Achterkamp hierop aan te haken met de verrassende mededeling dat hij speciaal voor het afscheid van Henk Jansen een nieuwe compositie had gemaakt, passend ” ‘l Adieu” genoemd. Na enige uitleg bracht beiaardier Jan Willem Achterkamp de nieuwe compositie ten gehore. Als beloning voor alle jaren noeste toewijding werd Henk Jansen aan het eind van het feestje benoemd tot erevoorzitter van de Stichting Bathmense Beiaard.