Bericht van J.W. Achterkamp

 

Deventer 2018, Eerste Deventer Beiaardboek

In de namiddag van 21 december 2018 vond er een bijzondere muzikale bijeenkomst plaats bij de Lebuïnus kerk. In de sfeer van het naderende Kerstfeest bespeelde stadsbeiaardier Jan Willem Achterkamp het fameuze grote carillon, een echt Hemony klokkenspel dat al sinds 1647 zijn muzikale kwaliteiten laat horen. Op de toren waren hoornblazers aanwezig om de midwinterhoorns over de stad te laten klinken. Na afloop was er een receptie in het stadhuis. In zijn toespraak sprak Jan Willem over voorgangers in het vak, en vervolgens werd het Eerste Deventer Beiaardboek gepresenteerd. Het eerste exemplaar werd overhandigd aan oud wethouder Gosse Hiemstra. Roel Smit hield een boeiend verhaal over de beiaardier. De waarde van het doorgeven van de Deventer klokkentraditie, en de rol die zowel de beiaardiers als de bestuurders daarbij kunnen spelen, werden belicht.

Brussel 2016, Bathmense Beiaard geroemd

Bij het Nyenrode symposium in 2015 raakte Luc Rombouts, een prominent uit de internationale beiaardwereld, dermate onder de indruk van de Bathmense Beiaard, dat hij mij uitnodigde het verhaal te presenteren tijdens een z.g. Inspiratie dag in Brussel op 22 april 2016.
De bijeenkomst, georganiseerd door de Stichting Unesco en Beiaardcultuur,  vond plaats in het Federaal Parlement. Daar heb ik verteld over onze concerten en over de wijze waarop we de kinderen kennis laten maken met het carillon.

   
Nyenrode 2015

Ter gelegenheid van 100 jaar klokken over Nyenrode is door universiteitsbeiaardier Jan Willem Achterkamp een symposium georganiseerd op zaterdag 21 november 2015 onder de titel: “Een toekomstvisie voor de Nederlandse beiaardcultuur en daarbuiten. Mogelijkheden voor de kleine, lichte beiaard”.  Op het symposium heeft onze voorzitter Henk Jansen een presentatie gegeven over de Bathmense Beiaard.