Bericht van beiaardier

 

21 September 2019 Internationale dag van de Vrede
Peace Day. De ‘Internationale Dag van de Vrede’ (International Day of Peace) is een door de Verenigde Naties uitgeroepen jaarlijkse dag voor aandacht voor de vrede. Het doel is een wereldwijde dag van wapenstilstand en geweldloosheid. Een mooi moment om bij de bespeling op 21 september in het dorp even stil te staan, en te luisteren naar deze vredesmelodieën. De bespeling is te horen van 11:00 tot 12:00 uur. Klik op  toelichting en het programma. 
Bathmen 7 sept. 2019 Kunstmarkt

De beiaardier zal het carillon bespelen om 10:00 resp. 11:00 en 12:00 uur. Hij speelt muziek uit de tijd van Rembrandt, muziek die Rembrandt zelf waarschijnlijk ook gehoord heeft tijdens zijn Amsterdamse periode. In het artikel ‘Met de oren van Rembrandt’ wordt een historisch interessant en sfeervol beeld gegeven van de relatie tussen kunstvormen als poëzie, toneel, en muziek. Klik op Rembrandt voor het verhaal.

 

Foto P.R.
Deventer 2018, Eerste Deventer Beiaardboek

In de namiddag van 21 december 2018 vond er een bijzondere muzikale bijeenkomst plaats bij de Lebuïnus kerk. In de sfeer van het naderende Kerstfeest bespeelde stadsbeiaardier Jan Willem Achterkamp het fameuze grote carillon, een echt Hemony klokkenspel dat al sinds 1647 zijn muzikale kwaliteiten laat horen. Op de toren waren hoornblazers aanwezig om de midwinterhoorns over de stad te laten klinken. Na afloop was er een receptie in het stadhuis. In zijn toespraak sprak Jan Willem over voorgangers in het vak, en vervolgens werd het Eerste Deventer Beiaardboek gepresenteerd. Het eerste exemplaar werd overhandigd aan oud wethouder Gosse Hiemstra. Roel Smit hield een boeiend verhaal over de beiaardier. De waarde van het doorgeven van de Deventer klokkentraditie, en de rol die zowel de beiaardiers als de bestuurders daarbij kunnen spelen, werden belicht.

Brussel 2016, Bathmense Beiaard geroemd

Bij het Nyenrode symposium in 2015 raakte Luc Rombouts, een prominent uit de internationale beiaardwereld, dermate onder de indruk van de Bathmense Beiaard, dat hij mij uitnodigde het verhaal te presenteren tijdens een z.g. Inspiratie dag in Brussel op 22 april 2016.
De bijeenkomst, georganiseerd door de Stichting Unesco en Beiaardcultuur,  vond plaats in het Federaal Parlement. Daar heb ik verteld over onze concerten en over de wijze waarop we de kinderen kennis laten maken met het carillon.

   
Nyenrode 2015
Ter gelegenheid van 100 jaar klokken over Nyenrode is door universiteitsbeiaardier Jan Willem Achterkamp een symposium georganiseerd op zaterdag 21 november 2015 onder de titel: 
“Een toekomstvisie voor de Nederlandse beiaardcultuur en daarbuiten. Mogelijkheden voor de kleine, lichte beiaard”.  Op het symposium heeft onze voorzitter Henk Jansen een presentatie gegeven over de Bathmense Beiaard.
 
Frankrijk 2015
Op uitnodiging van de ‘l’Association du Carillon Rhônalpin, werden in juli 2015 vijf concerten gegeven. Ik bespeelde carillons in Annecy, Lyon, Neaux, Tanninges en Romans sur Isère.  Het ontroerende instrumentje van Neaux met z’n 12 klokken is zonder meer het kleinste dat ik ooit bespeeld heb (zie foto). Daarentegen had ik op het stadhuis van Lyon maar liefst 62 klokken ter beschikking.
Alle instrumenten,   gemaakt door de Franse klokkengieter Paccard, kenmerken zich door een buitengewoon fraaie  en karakteristieke klank.
20150712_200014  jan-willem-achterkamp-au-clavier-dans-le-clocher-de-l-eglise-photo-andre-colombat